JNEAPANUL – Pinul tarator (Pinus montana in Latina)

Descrierea plantei

Jneapanul este un arbust tarator cu ramuri ascendente ce poate atinge inalitimi de 3m. Acesta creste la peste 1500 de metri altitudine in palcuri sau tufarisuri intinse, mai exact deasupra padurilor de conifere in zona golurilor alpine. Planta face parte din familia pinaceelor.

Recoltare

De la jneapan se recolteaza mugurii din varfurile ramurilor in lunile mai si iunie. Mugurii cresc in aceasta perioada de la lungimea de 1cm pana la cca 5 cm si numai dupa aceea se desfac pentru a forma ramurele noi. Recoltarea se face cand lungimea lor este de cel mult 5 cm si nu s-au desfacut. Uscarea se face in incaperi incalzite sau in uscatorii cu aer cald, la temperaturi mai mici decat 40°C. Din 2-3 kg de muguri proaspat recoltati rezulta 1kg muguri uscati. Mirosul lor este placut, aromat, iar gustul este amarui-aromat. Se ambaleaza in saci de hartie.

Recoltarea cetinei se poate face intre lunile mai si octombrie. Se taie ramurile tinere, lungi de cel mult 20 cm si groase de 1-1,5 cm, dar nu mai mult de o treime pentru ca arbustul sa se poata regenera.

De la jneapan in scop terapeutic se utilizeaza mugurii si ramurile care contin ulei volatil, tannin, rezine, vitamina C si substante minerale. Din muguri si ramuri se prepara ceaiuri, se fac extracte de jneapan (tincturi) sau uleiuri volatile.

Actiuni terapeutice:

– pielite (inflamatii ale mucoasei rinichiului), cistite, uretrite, combaterea calculior renali (pietrelor la rinichi).

– laringita, traheita si bronsita (afectiuni ale cailor respiratorii superioare)

– artoroza ,osteoporoza,

– anemia, insomnia si nervozitatea.

 

Preparate si utilizari:

Infuzia de muguri de jneapan: se ia o lingurita de muguri de planta maruntiti (uscati sau proaspeti) peste care se toarna 250ml de apa clocotita, apoi se acopera vasul timp de 15 minute. Lichidul se strecoara si se consuma. Este util in combaterea afectiunilor respiratorii  (laringitei, traheitei, etc) caz in care se beau 3 cani pe zi. Infuzia este la fel de eficienta si in cazul inflamatiilor renale.

Siropul de jneapan: raportul este de 4-5 linguri de muguri de jneapan la 250ml apa si 150g zahar. Se fierbe timp de 5 minute, dupa care lichidul se strecoara si se adauga zaharul si se fierbe pana devine consistent. Siropul rezultat se pune in sticlute misi si se depoziteaza intr-un loc ferit de soare si caldura.

Baile cu muguri si cetina de jneapan:  cam 250g de planta la o baie, dar si frictionarile partilor dureraose cu ulei esential de jneapan sunt eficiente in combaterea reumatismului si a gutei.

Uleiul volatil din cetina de jneapan se utilizeaza in aromatizante de baie si la improspatarea aerului in incaperi.

 

OBSERVATII:

Supradozajul cu ceaiuri si extracte din jneapan determina albuminuria, hematuria si oligurie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *