Păpădia  – Taraxum officinale Web. fam. Compositae ( Asteraceae)

Descrierea plantei

Papa-lunga, floarea broastei, crestatea, galbinele grase, floarea gainii, buha gainilor sunt cateva denumiri populare atribuite papadiei. Papadia este o planta comuna provenita din Europa si Asia de Vest, intalnita la noi in tara prin pasuni, fanete, locuri cultivate si necultivate, umbroase si insorite. Este o planta erbacee, perena, cu radacina pivotanta. Tulpina variaza in inaltime intre 2 si 40 cm, este cilindrica, goala pe interior, cu latex albicios. Frunzele sunt lanceolate, fidate sau sectate dispuse in rozeta bazala. Florile sunt galbene, grupate cate 100-200 in inflorescente. Inflorirea incepe primavara devreme (luna aprilie) si continua toata vara. Fructele sunt achene cu papus alb.

 

Recoltare

De la papadie se recolteaza intreaga parte aeriana cu frunze, tulpina si flori la inceputul infloririi in lunile aprilie – iunie. Lujerii cu inflorescente deschise de indeparteaza la fel ca si cei cu fructe si puf.  Pentru uscare se intind in strat subtire la umbra. Uscarea prea inceata le innegreste.  Radacinile se recolteaza pe tot parcursul vegetatiei in lunile martie – septembrie. Din 4-5 kg de radacini proaspat recoltate rezulta 1 kg de radacini uscate care prezinta de a lungul lor zbarcituri, la exterior sunt colorate in cafeniu inchis, iar la interior sunt galbene in zona cilindrului central si albe spre margini. Se ambaleaza in saci textili.

 

Continut biochimic

 • Alcooli triterpenici (taraxarol, taraxarterol, faradiol, arnidiol), alcaloizi;
 • Principii amare ( taraxacina), saponozide, taninuri, stigmasteroli, rasini (leontodina);
 • Aminoacizi ( argina, asparagina, ornitina, tiamina) , rezine, flavonoizi;
 • Acizi organici (cafeic, folic, fumaric, nicotinic), acizi grasi (oleic, palmitic, stearic);
 • Carotenoizi ( beta-caroten, xantofila, taraxaxantina, flavoxantina), mucilagii, pectine;
 • Insulina, zaharuri, vitamine (A, B, C, D, PP), saruri minerale (Ca, Fe, K, Mg, Mn, Se, Zn,).

 

Actiuni terapeutice:

 • Insuficienta hepatica, dischinezie biliara, hepatita, malarie, icter, ciroza, litiaza biliara, colescitita, constipatie, intoxicatii, hemoroizi, anorexie;
 • Reechilibrare glandulara, reducerea inflamatiilor ganglionare, insuficienta cardiaca cu edeme, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, astenie, oboseala, anemie la copii si convalescenti, prevenirea imbatranirii, reducerea glicemiei si colesterolului, obezitate, celulita, cancer mamar;
 • Reumatism, guta, dezintoxicare, enurezis ( fr. pisse-en-lit), litiaza renala, normalizarea peristaltismului ureterelor, menopauza, eliminarea apei;
 • Afectiuni dermatice (eczema, acnee, furunculoza, pecingine, pistrui, pete rosii, ten iritat, ulcer varicos, varice);
 • Cataracta, conjunctivita, infectii oculare.

 

Preparate si utilizari:

Infuzia de papadie: peste 3 lingurite de planta se adauga 300ml de apa clocotita, se acopera si se lasa la infuzat 10 minute. Se consuma 3-4 cani pe zi.

Decoct de papadie: se prepara din radacina de papadie. O lingurita de planta uscata se fierbe in 250ml de apa timp de 10 minute. Se lasa la racit si se consuma o cana pe zi. Decoctul contribuie la actiunea de detoxifiere a ficatului, care poate ajuta la curatarea pielii. De asemenea are o actiune laxativa usoara, ajuntand pielea in functia de excretie.

Decoct din radacina papadie si brusture preparat din cantitati egale din ambele plante este un tratament traditional de detoxifiere pentru bolile de piele si eczeme. A nu se consuma mai mult de o ceasca mica de doua-trei ori pe zi timp de o saptamana odata.

ATENTIE! Se recomanda sa se inceapa cu o doza mica si sa se astepta inainte de a repeta, intrucat, uneori brusturele accentueaza simptomele. La fel ca in cazul tuturor remediilor naturale nu se consuma in timpul sarcinii sau alaptarii ori in acelasi timp cu vreun tratament medicamentos.

Alte utilizari:

 • Frunzele tinere si butonii florali se consuma in salate (cura de 3-4 saptamani);
 • Din radacini se prepara suc, iar din flori sirop si vin;
 • Radacinile prajite se folosesc ca surogat de cafea;
 • Din latex se extrage cauciuc;
 • In zootehnie, frunzele se dau la cai contra colicilor gazoase;
 • Planta apicola cu producite de miere de 200kg/ha;

 

OBSERVATII:

Uneori frunzele de papadie se confunda cu cele de cicoare (Cichorium intybus L.) sau de susai (Sonchus sp.). Diferentierea se face observand ca frunzele de papadie sunt complet lipsite de peri in timp ce celelate sunt paroase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *