Toporasul – Viola odorata fam. Violaceae

Descrierea plantei

Toporasul este un alt vestitor al primaverii cunoscut pe teritoriul tarii noastre sub diverse denumiri cum ar fi: viorele, violete, caltunasi, micsunele, nemtoaice, micsandre, cocosei, carligei, floare-domneasca, tamaioara, zambila-de-camp. O alta denumire asociata toporasului este floricica echinoptiului, deoarece infloreste in timpul echinoptiului de primavara, dar nu in putine cazuri il intalnim inflorit si la inceputul toamnei. Specia este originara din Asia Mica, dar la noi creste spontan prin poieni, lunci, zavoaie, poieni de foioase, la margini de padure, in tufisuri, livezi, vii. Se cultiva in scopuri decorative in gradini si parcuri in locurile umbroase.

Toporasul este o planta perena, de 10-15 cm inaltime cu rizom gros in sol, stoloni lungi si radacini adventive. Frunzele sunt ovale, aproape rotunde cu margini crenate. Florile au cinci petale de culoare albastru-violet, uneori chiar albe sau roz, avand un parfum delicat. Inflorirea are loc in lunile martie – mai. Fructele sunt capsule sferice, hexagonale sau tetraedrice, verzi sau purpurii, cu seminte mici, ovale, lucioase.

 

Recoltare

De la toporasi se recolteaza florile in timpul infloririi in lunile martie-mai, dimineata dupa ce s-a scuturat roua, frunzele fara petiol in lunile martie- aprilie si rizomii si radacinile primavara devreme in lunile martie-aprilie sau toamna in lunile septembrie. Frunzele pot fi consummate ca un fel de spanac salbatic, iar florile pot fi folosite in deserturi sau adaugate in salate.

 

Continut biochimic

  • Caretonoizi si antociani ( violamina, violaxantina, cianidina, viola quercitrina), violarutozina, rezine, alcaloizi (odorantina, violina), glicozizi (iridina);
  • Ulei eteric ( cu eugenol, ionone, nonadiol, izoborneol, curcumen, zingiberen)
  • Mucilagii, Vitamina C, glucide.

 

Actiuni terapeutice:

  • Bronsite, catar bronsic, raceli, tuse convulsiva, guturai, angine, astm umed;
  • Ulcer gastro-duodenal, colite, indigestii, constipatie, intoxicatii;
  • Afectiuni renale, cistite, insomnii, reumatism articular, guta;
  • Dermatoze, rani, ulceratii, rujeola, scarlatina, crapaturi pe sani si piele, improspatarea tenului.

 

Preparate si utilizari:

Infuzia de toporasi: o lingurita de planta uscata se adauga intr-o cana de apa clocotita si se lasa la infuzat circa 10-15 minute.  Este benefica pentru oricare din afectiunile enumerate mai sus. In plus o infuzie concentrata de flori de toporasi, respectiv cinci lingurite de flori de toporasi la o cana de apa, se poate folosi ca apa de gura, datorita proprietatilor odorizante.

Decoct din radacini de toporasi: se prepara dintr-o lingura de radacina uscata si maruntita, care se adauga intr-o cana de apa clocotita; se lasa sa fiarba in continuare inca cinci minute. Se consuma doua cani pe zi pentru actiunea laxativa in caz de constipatie sau pentru curatarea tubului digestiv.

Siropul din flori de toporasi: se pun intr-un borcan florile proaspete si se acopera cu miere, lasandu-le la macerat timp de doua saptamani. In caz de raceala, gripa sau alte boli respiratorii se administreaza o lingura de 3-4 ori pe zi.

Alte utilizari:

  • Intra in compozitia celor patru plante pectorale;
  • Este folosit in cofetarie la dulciuri si la prepararea bauturilor alcoolice doatorita efectelor aromatizante;
  • Intra in compozitia unor parfumuri fine si in cosmetica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *