Traista–ciobanului  – Capsella bursa-pastoris fam. Brassicaceae ( Cruciferae)

Descrierea plantei

Traista-ciobanului este o planta comuna intalnita de la campie pana in zona subalpina, care creste prin pajisti, pe marginea drumurilor, in locurile necultivate ca si in culturi. Denumirile populare sub care mai este cunoscuta sunt: straita-ciobanului, tăşcuţă, punga-babei / popii, pungulita, arior, buruiana-de-friguri, pastele-calului, coada-pisicii, straista (plosca) ciobanului. Locurile in care creste pot fi insorite sau umbroase, umede sau uscate, in pamant afanat sau batatorit. De aceea planta se prezinta diferit. In locurie uscate, batatorite si insorite puternic planta poate atinge o inaltime de doar 10 cm si tulpina poate fi lipsita de ramnificatii. Pe cand in locurile umede si semiumbroase, cu sol afanat, traista-ciobanului atinge inaltimea maxima de 60 cm, prezinta frunze bazale intregi si groase, iar tulpina se ramnifica semnificativ.

Traista-ciobanului este o planta erbacee, anuala sau bianuala cu radacina pivotanta. Tulpina cum am explicat mai sus poate si simpla sau ramnificata cu inaltimi cuprinse intre 10 si 60 cm. Frunzele bazale sunt lanceolate, iar cele tulpinale sunt sagitate. Florile au patru petale albe dispuse in forma de cruce. Acestea infloresc de la baza spre varf intre lunile aprilie – septembrie. Fructele sunt silicule triunghiulare, asemenea unei traiste, cu seminte brun-deschise.

 

Recoltare

De la traista-ciobanului se recolteaza intreaga parte aeriana intre lunile aprilie-august. Cea mai buna metoda de recoltare este prin smulgere pentru a se obtine si frunzele de la baza plantei, dupa care se indeparteaza radacina prin taiere. Daca in anumite locuri deschise planta creste deasa fara a fi amestecata cu alte specii, recoltarea se poate face si prin cosire, indepartandu-se ulterior celelalte specii. Se usuca in locuri umbroase si calde si se depoziteaza in saci textili. Din 4-6 kg de planta proaspat recoltata, rezulta 1 kg de produs uscat fara radacini.

 

Continut biochimic

 • Derivati fenolici (hisopina), alcaloizi (bursina, gentianina), taninuri, acid tanic, flavonozide, compusi cardenolitici;
 • Glicozizi (diosmina), rezine, fitoncide, steroli, rutozizi;
 • Amine biogene (coline, acetilcoline, tiramina), peptide hemostatice;
 • Acizi organici (fumaric, citric, malic, tartric);
 • Acizi grasi (linoleic, linolenic, oleanolic, oleic, palmitic, stearic);
 • Vitamine (K, A, B2, C), saruri minerale (K, Fe, Ca, Al).

 

Actiuni terapeutice:

 • Hemoragii gastrice si intestinale, dizenterie, enterocolite, dureri abdominale;
 • Hipertensiune arteriala, ateroscleroza, angina pectorala, insuficienta cardiaca, reglarea permeabilitatii capilarelor, hemofilie;
 • Metroragii uterine, metrite hemoragice, cistite, litiaza renala, cresterea tonusului musculaturii uterine, tratarea blenoragiei;
 • Plagi si rani sangerande, arsuri, varice, hemoragii nazale, hemoroizi.
 • Atrofii musculare, epilepsie, sani durerosi.

 

Preparate si utilizari:

Infuzia de traista-ciobanului: o lingura de planta uscata se adauga peste 200ml de apa clocotita si se lasa la infuzat 10 minute.  Doua trei cani pe zi consummate cu 30 de minute inainte de masa sunt benefice in cazul hemoragiilor nazale, stomacale si intestinale. Se poate prepara o infuzie mai concentrata din 10g de planta uscata la 200ml de apa clocotita si se lasa la infuzat timp de 10 minute. Se beau 4-5 linguri pe zi in cazul hemoragiilor uterine si dismenoree. Se recomanda inceperea tratamentului cu 6-10 zile inainte de aparitia ciclului menstrual.

Decoct de traista-ciobanului: se prepara din 4-5g de planta uscata care se fierbe timp de cinci minute in 200ml de apa. Se mai lasa la infuzat 10 minute si se consuma cate 3 linguri de trei ori pe zi. Ceaiul este benefic contra hemoragiilor (pulmonare, uterine si stomacale) in caz de litiaza renala si pentru ciclu menstrual cu sangerari abundente. Foarte benefic si in timpul menopauzei cand se consuma doua cesti zilnic pe parcursul a patru saptamani, cu pauza de trei saptamani dupa care se reia tratamentul timp de alte patru saptamani.

 

Alte utilizari:

 • Frunzele crude strivite se aplica pe plagi;
 • Comprese reci cu ceai din 60 g de traista-ciobanului fiarta si strivita marunt in 1 l de apa, se aplica pe sanii ofiliti pentru a-I inviora;
 • In alimentatie se consuma primavara in supe, salate, borsuri, piure si placinte.

 

 

OBSERVATII:

Traista-ciobanului poate da reactii adverse, dar nu este o planta toxica. Consumata in exces poate da palpitatii. Nu este indicata copiilor pentru ca poate da stari febrile si nici gravidelor pentru ca poate declansa avortul. Are interactiuni negative cu anticonceptionalele, anticoagulantele si corticoizii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *